Cocoșel de pădure și cartofi Hasselback la cuptor

Opinia specialiștilor

Imagine reteta: Cocoșel de pădure și cartofi Hasselback la cuptor

Dintre toate rețetele pe care le-am testat până cum (vreo 500), cele cu pui sunt de departe cele mai numeroase - cu tot felul de condimente, marinade și modalități de gătire. A trebuit să trec prin toate ca să îmi dau seama că, pentru o rețetă bună cu pui, nu ai nevoie de nimic deosebit, pentru că cele mai importante ingrediente sunt timpul și sarea (atâta timp cât ai o carne foarte bună de pui la dispoziție).

TIMPUL

Puiul de la Agricola e hrănit bine, are loc de mișcare și crește încet, în timpul lui. Așa că prima primul ingredient e asigurat. Mai are nevoie de timp și după ce trece prin sare, dar explic imediat.

SAREA

Rezultatul e întotdeauna gustos atunci când carnea e sărată bine. Ideea e să sărezi carnea cu mai multă sare decât ți s-ar părea că e nevoie și să o lași să acționeze minim 1 zi, chiar și 2 zile, înainte să gătești preparatul. Așa ne întoarcem iar la timp – timpul ajută foarte mult sarea să se „îmbibe” cum trebuie în carne și să obținem o bucată de carne care să fie sărată uniform și în interior, nu numai la exterior.

Despre cum să sărez carnea am citit în cartea lui Samin Nosrat și, cu fiecare rețetă de pui, am îndrăznit să pun și mai multă decât învățasem că trebuie. Mi-am dat seama destul de repede câtă dreptate avea.

După ce ai bifat cele 2 aspecte de mai sus, poți să te joci cu diverse variante de marinare (de la lapte bătut la lapte de cocos sau ierburi aromate amestecate cu ulei de măsline sau unt) sau condimente (de la cimbru la paprika afumată, sau chimion ori turmeric). Acestea pot să vină odată cu sarea sau separat, deprinde cât timp ai la dispoziție pentru gătit. Dar și marinada are o relație apropiata cu timpul :)

În continuare îți las mai jos rețeta la care apelez cel mai des când vreau să fac un pui întreg sau un cocoșel. Are cele 2 ingrediente de care spuneam mai sus și o marinadă care mie-mi place mult (dar la care poți schimba condimentele în funcție de cele care îți plac ție cel mai mult)

Ingrediente

Pentru cocoșelul de pădure:

Pentru cartofi:

Amestecă toate ingredientele în afară de pui într-o pungă mare sau într-o farfurie adâncă. Taie coloana vertebrală a cocoșelului fie cu un cuțit, fie cu o foarfecă de bucătărie, ca să poți aplatiza cocoșelul în cuptor. Pune carnea în amestecul cu lapte bătut și amestecă bine. Închide bine punga sau acoperă farfuria cu folie de plastic și pune carnea în frigider cel puțin 12 ore – poți să marinezi carnea chiar și cu două zile înainte.

Scoate carnea din frigider când te apuci de gătit. Încinge cuptorul la 200 de grade. Spală cartofii și pune-i într-o lingură de lemn. Taie cartofii în felii de 2-3 mm – datorită lingurii, feliile nu se vor tăia de tot, rămânând legate la bază (dacă cartofii sunt mai mari, poți să treci o scobitoare lungă prin partea de jos a cartofului și să tai feliile până la scobitoare).

Unge bine cartofii cu uleiul de măline, presară cu sare și adaugă firele de cimbru printre câteva dintre feliile cartofilor. Pune cartofii pe o tavă în care să încapă și cocoșelul mai târziu și pune tava în cuptorul încins pentru 1 oră.

După ce cartofii au stat 25 de minute, scoate cocoșelul din pungă și scutură excesul de marinadă. Scoate tava din cuptor și adaugă cocoșelul desfăcut în mijlocul tăvii. Pune tava înapoi în cuptor pentru 35 de minute.

Scoate tava, taie cocoșelul de pădure în două și împarte cartofii în două farfurii.

Done.

Mihai (@mihai.gateste) • Instagram photos and videos

Scris de:

September, 2022

Fii la curent cu noutățile Agricola

x