Valorificarea subproduselor rezultate de la fabricarea vinului in calitate de antioxidanți naturali pentru rețetele gainilor ouatoare imbogațite in acizi grași polinesaturați
TITLUL PROIECTULUI: Valorificarea subproduselor rezultate de la fabricarea vinului in calitate de antioxidanți naturali pentru rețetele gainilor ouatoare imbogațite in acizi grași polinesaturați ACRONIM & Sigla proiect: VEG4EGG

NUMAR PROIECT : 330E/ 20.11.2013 – numarul proiectului pe site EUREKA 8686 E! Coordonator proiect: SC AVICOLA LUMINA SA Director de proiect: Ing. VASILE BUNDUC, director SC AVICOLA LUMINA SA Finanțat de catre: UEFISCDI – Program Inovare –Modulul 5- Cooperare internaționla EUREKA-EUROSTARS- Proiecte tradiționale Valoarea proiectului totala: 2 677 765 lei din care de la buget: 1 147 500 lei Durata proiectului: noiembrie 2013 – 15 august 2016
http://www.eurekanetwork.org/project/-/id/8686 Componența consortiului:
1. SC AVICOLA LUMINA SA- COORDONATOR (CO) – tip organizație SACD 2. INSTITUTUL NAȚIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU BIOLOGIE SI NUTRIȚIE ANIMALA, IBNA-Balotești- PARTENERUL 1 (P1)-
www.ibna.ro Responsabil proiect P1: dr. ing. Margareta Olteanu
3. VINARIJA SIJACKI, Svetozara Markovica 3, Banostor, SERBIA, PARTENERUL 2 (P2) –
www.vinarijabononia.com Responsabil proiect P2: General Manager Sijacki Milan 4. INSTITUTE FOR FOOD TECHNOLOGY, Bulevar cara Lazara 1, Novi Sad, SERBIA, PARTENERUL 3 (P3)-
www.fins.uns.ac.rs Responsabil proiect P3: General manager: dr. Jovanka Lević
5. Jata-Emona- Emona Nutrition R&D Department, Kavčičeva 72, Ljubljana, SLOVENIA, PARTENERUL 4 (P4)-
www.e-rcp.si;
www.jata-emona.si Responsabil proiect P4: Research Manager: dr. Matjaž Červek
PROBLEMA IDENTIFICATA SI SOLUȚIA OFERITA PRIN PROIECT
In zilele noastre, in care interesul pentru o alimentație cat mai sanatoasa, folosind produse naturale, este in creștere, prezența si rolul oului de gaina in cosul zilnic reprezintă o provocare atat pentru producatorii de furaje cat si pentru cei de oua de gaina. Valoarea nutriţională a oului convenţional nu a fost modificată mult timp. Dar în prezent există o preocupare considerabilă de a imbogați oul in anumiți nutrienți benefici pentru sanatatea omului. Astfel de nutrienți sunt si acizii graşi polinesaturați omega 3 (PUFA omega-3). Acesti acizi grași sunt esențiali pentru cresterea si dezvoltarea normala a organismului uman si, de asemenea, pot juca un rol important in prevenirea si tratamentul bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, diabet, artrita, cancer, etc. Oul conține, in galbenus, acizi PUFA omega-3 dar nu intr-o cantitate suficienta pentru a asigura necesarul zilnic. Din fericire, cu ajutorul unor rețete furajere care includ materii prime bogate in acizi PUFA omega-3, concentrația lor in galbenușul de ou poate fi ridicată. Daca nutrețurile combinate imbogațite in acizi PUFA omega-3 nu conțin antioxidanți eficienți, apar reacțiile de peroxidare care au ca prima consecintă rancezirea (degradarea) grasimii din aceste nutrețuri. Degradarea grasimilor din nutrețurile pentru gaini ouatoare are desigur efect si asupra calitații oului. Adaugarea antioxidanților in ratiile pasarilor ridica din punct de vedere practic, tehnologic si legal trei intrebari majore : “pentru ce? “, “sub ce formă? “, “cat de mult?”. In prezent, antioxidanții cei mai utilizați in furajele destinate pasarilor sunt de natura sintetica: etoxiquina (1,2-dihidro-6-etoxi-2,2,4-trimetilchinolina), BHA (butilat de hidroxianisol), BHT (butilat de hidroxitoluen), vitamina E, etc. Exista si opțiunea inlocuirii antioxidanților sintetici din furaje cu antioxidanți vegetali bogați in diferite substante cu capacitate antioxidată. Subprodusele obținute din tehnologia de procesare a vinului se numara printre antioxidanții naturali care prezinta proprietați antioxidante deoarece au un nivel foarte ridicat de polifenoli si de acid citric. Mai multe studii arata că, atat tescovina obtinută din fermentația strugurilor cat si extractele din semințe de struguri au o capacitate de antioxidare puternica. Avand in vedere volumul mare de subproduse obținut in urma procesarii vinului in Europa si al riscului de mediu semnificativ pe care il reprezintă aceste deseuri procesate, consideram ca este o soluție eficientă folosirea acestora in furajele destinate pasărilor si animalelor. In acest context, a fost stabilit consortiul internațional care implementeaza un proiect al carui obiectiv este acela de a valorifica subprodusele rezultate de la fabricarea vinului in calitate de antioxidanți naturali pentru retetele gainilor ouatoare imbogatite in acizi PUFA omega-3.
OBIECTIVELE PROIECTULUI:
- Dezvoltarea si promovarea unor soluții nutriționale inovative pentru gaini ouatoare in scopul obținerii, in condiții de siguranța, de alimente funcționale dedicate menținerii sanatatii consumatorilor
- Obținerea de noi produse antioxidante, naturale, dedicate nutritiei animale, prin folosirea unei tehnologii de productie avansate si testarea lor in experimente de nutritie desfasurate pe gaini ouatoare
- Valorificarea subproduselor rezultate din industria producerii vinului in contextul folosirii lor, aproape exclusiv, ca ingrasaminte pentru sol
- Stabilirea nivelurilor optime de introducere a antioxidantilor, proveniti din industria producatoare de vinuri, in ratiile gainilor ouatoare astfel ca impactul acestor noi aditivi furajeri sa fie benefic pentru pasari, calitatea oului, consumator si mediu.
REZULTATELE PRECONIZATE:
- Noi soluții nutriționale, pentru gaini ouatoare, imbogațite in acizi grasi polinesaturați omega 3 si cu antioxidanți naturali vor face obiectul a 2 cereri de brevete;
- Oua imbogațite in acizi grași polinesaturați omega 3
- Comercializarea oualor imbogațite in acizi grasi omega3
- Conștientizarea consumatorilor privind beneficiile aduse de consumul de oua cu calitați nutriționale care contribuie la menținerea sanatații.
- Valorificarea superioara a subproduselor rezultate din industria vinului
PLANUL DE LUCRU
Anul |
Etape/ Activităţi/ Parteneri |
Termene |
Rezultate/ Documente de prezentare |
2013/ 2014 |
Etapa I – Studii multidisciplinare privind posibilitațile si modalitațile tehnice de obținere a unor furaje pentru gaini ouatoare bogate in acizi grasi omega 3, si care inglobeaza subproduse cu caracter antioxidant, rezultate de la fabricarea vinurilor |
03/05/ 2014 |
Studiu; Documentatie tehnica Fise tehnologice; Retete furajere; Portofoliu metode privind aprecierea calitatii oualor |
|
Etapa II. Evaluarea experimentală ,,in vivo” a unui subprodus de tip tescovina fermentată folosit ca aditiv antioxidant in furajele gainilor ouatoare imbogățite in acizi grasi polinesaturați. |
15/11/ 2014 |
Sarje furaje; Loturi experimentale; Buletine de analiza chimica; Buletine analiza microbiologica Raport; |
2015 |
Etapa III – Obținerea la nivel de producție pilot, de oua imbogațite in acizi grasi omega-3 prin folosirea soluției nutriționale cu antioxidanți vegetali, care a produs cele mai bune rezultate tehnice in experimentele de nutriție desfasurate la nivel de microtest in etapa II |
30/06/ 2015 |
Raport analiza tehnico economica; Fișa tehnica; Sarje furaje; Oua imbogațite in omega 3 Buletine de analiza; Raport studiu clinic ; Buletine analiza microbiologica Raport de diseminare a rezultatelor; Articole stiintifice |
2015 |
Etapa IV – Obtinerea, caracterizarea si evaluarea experimentala ,,in vivo” a unor extracte din samburi de struguri (VEG_GSE), folosite ca aditiv antioxidant in furajele gainilor ouatoare imbogațite in acizi grasi polinesaturați. |
15/11/ 2015 |
Retete furajere; Fise tehnice de fabricare pentru noi solutii Sarje furaje; Loturi experimentale; Rapoarte experimentale Buletine de analiza; Buletine analiza microbiologica |
2016 |
Etapa V – Obținerea la nivel de producție pilot, de oua imbogațite in acizi grasi omega-3 prin folosirea unei noi soluții nutriționale cu antioxidanți vegetali, testata in faza IV. Valorificarea rezultatelor. |
15/08/ 2016 |
Raport analiza tehnico economic; Fișa tehnica; Sarje furaje; Oua imbogatite in omega 3 Buletine analiza Raport de activitate/producție 2 Cereri brevet; Articole stiințifice |