TITLUL PROIECTULUI: “ DEZVOLTAREA UNUI NOU SUPLIMENT FURAJER PENTRU HRANA ANIMALELOR PENTRU ÎMBUNĂTĂȚIREA PERFORMANȚEI ANIMALELOR”

 Data încheierii proiectului (inclusiv perioada de raportare a efectelor economice): 03/11/2023 Componenta consortiului : Coordonator de proiect: AVICOLA LUMINA SA . Reprezentant Legal  Drd.ing.Vasile Bunduc . Director Proiect  Drd.ing.Vasile Bunduc             Partener 1 : PHARMACORP INNOVATION. Reprezentant Legal  Dr.ing.Diana BARBULESCU . Responsabil de proiect P1 Dr.ing.Diana BARBULESCU.  Partener2 : AGSIRA SRL . Reprezentant Legal  Ing.NEGRILA  Radian  Nicolae . Responsabil de proiect P 2 Ing.NEGRILA  Radian Nicolae. Partener3 :  INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU BIOLOGIE SI NUTRITIE ANIMALA - IBNA BALOTESTI . Reprezentant Legal  Prof. Dr. Horia GROSU. Responsabil de proiect P3 Dr. Daniela MARIN . Partener 4: Szent István University, Dept. Appl. Chem., Faculty of Food Science (HUNGARY)–P4 . Represented by  János Tőzsér, Dr. Rector and  Ferenc Magyar Chancellor. Jókainé Dr. Zsuzsanna Szatura.  Partener 5 : ADEXGO Kft. Represented by Tamás Tóth Dr. (Managing Director). Dr. Hajnalka Hingyi .                                                             Contact : Ing. VASILE BUNDUC – tel:0040 241 251 050, email: [email protected] Rezumat proiect:

Principalul scop științific și tehnic al acestui proiect este de a obține produse inovatoare: un supliment furajer pentru hrana animalelor pentru dezvoltarea de noi retete furajere, bazat, în principal, pe un amestec intre drojdia de bere uzata din industria berii cu biomasa de drojdie umedă îmbogățită cu microelemente (zinc organic), polifenoli si vitamine si, de asemenea, un amestec intre drojdia de bere uzata, cu zinc anorganic. Testul comparativ se va face “in vivo” pe găinile ouătoare și activitatea antioxidantă va fi evaluata.Prin aceste activități, consorțiul “ZINCOPPYEAST” va contribui la o mai bună caracterizare a noilor produse și va oferi cunoștințele științifice cu privire la efectul noului produs asupra stării generale de sănătate a găinilor ouătoare și a capacității acestora de a îmbunătăți răspunsul la stres.

Valorificarea drojdiei de bere uzata va fi foarte importanta pentru mediul înconjurător, deoarece a fost considerata un deșeu. De asemenea, în acest proiect, vom determina omogenitatea, durata de depozitare și stabilitatea suplimentului pe baza de drojdie cu zinc, polifenoli, vitamine, în diferite premixuri ale găinilor ouătoare, concentrate și furaje.  În timpul producției hranei pentru pasari, sunt indeplinite cateva procedee tehnologice, ceea implică utilizarea de temperaturi ridicate (peletizare-fărâmitare igienizarea, expansiune). Se vor analiza caracteristicile organoleptice (senzoriale) ale ouălor produse de găini. Bio-ingredientele inovatoare ca noi suplimente furajere pentru noile retete de hrana pentru animale  vor fi apoi depuse ca cereri de brevet. Prin obiectivele fundamentale, proiectul va spori cooperarea tehnologică transnațională multidisciplinară între centrele de cercetare tehnologică din țări precum România și Ungaria.

OBIECTIVELE PROIECTULUI

Principalul obiectiv științific și tehnic al acestui proiect consta in obținerea unor produse inovatoare: un supliment furajer pentru hrana animalelor pentru retete noi, bazat în principal pe amestecul dintre drojdia de bere uzata din industria  berii și biomasa umedă de drojdie îmbogățită cu microelemente (zinc organic), polifenoli și vitamine și, de asemenea, amestecul dintre drojdia de bere uzată cu zinc anorganic. Testul comparativ se va face in vivo pe găinile ouătoare, iar activitatea antioxidantă va fi evaluată.

Obiectivele principale ale proiectului sunt:

- obținerea unui nou bio-ingredient pentru hrana animalelor, o biomasă de drojdii îmbogățită cu zinc organic, polifenoli prin valorificarea drojdiei de bere;

-Acest nou produs, bazat pe amestecul de drojdie de bere uzată din industria de bere cu biomasă umedă de drojdie îmbogățită cu zinc organic, vitamine și polifenoli, va conduce la un nou supliment furajer  pentru găinile ouătoare. Acesta va fi testat comparativ cu un alt supliment furajer  nou bazat pe drojdie uscată de bere uzată si zinc anorganic în noua rețetă pentru găinile ouătoare.

-Identificarea si caracterizarea efectelor  in vivo ale noului supliment furajer pentru sănătatea găinilor ouătoare.

Proiectul va investiga efectul noilor combinații, amestecurile noi între drojdia de bere uzata cu biomasa de drojdie de vin, sau cu consorțiul de drojdii (drojdie de vin și drojdie de bere, noi selectate), biomasa umedă îmbogățită cu Zn și polifenoli, pentru a produce un supliment furajer,  care va fi testat pe găinile ouatoare.

Rezultatele estimate

Prin utilizarea tehnologiilor menționate in proiect, consorțiul va dezvolta două categorii de produse:

ü  bio-ingredient/bioingrediente, care sunt considerate inovatoare pentru industria suplimentelor furajere

ü  noi rețete pentru hrana găinilor ouătoare.

 

REZULTATELE PRECONIZATE

ETAPA I. Elaborare si  proiectare  de noi bioingrediente, noi retete furajere si concepere program de nutritie.-Partial (3.11.2017-31.12.2017)

Etapa II. Elaborare si proiectare de noi bioingrediente, noi retete furajere si concepere program de nutritie.-(FINALIZARE) si Dezvoltarea de noi bioingrediente pe baza de biomasa de drojdii cu  zinc/zinc organic, polifenoli, si evaluarea experimentala a acestora ,in vivo pentru a fi  folosite ca supliment cu rol antioxidant in furajele gainilor ouatoare imbogatite in zinc, polifenoli.Diseminare rezultate - articol/prezentare la o conferinta (Partial) (1.01.2018-31.12.2018)

Etapa III Dezvoltarea de noi bioingrediente (finalizare)si validare la nivel pilot a bioingredientelor si a retetelor furajere (partial). Diseminare rezultate.Prezentare lucrare la o conferinta/articol publicat (1.01.2018-31.12.2019)

Etapa IV Validarea la nivel pilot  a bioingredientelor si a retetelor furajere (finalizare).Scale up  la nivel industrial  privind testarea noilor retete furajere  pe gaini ouatoare (1.01.2019-3.11.2020)

EFECTE ECONOMICE: Etapa V Raportare efecte economice (4.11.2020-3.11.2021) Etapa VI Raportare efecte economice (4.11.2021-3.11.2022) Etapa VIII  Raportare efecte economice (4.11.2022-3.11.2023)


x