Tort cu banane

Desert

Imagine reteta:
Reteta face parte din Ghidul de alimentatie sanatoasa pentru copii a Asociatiei ,,Agricola Neam de Gospodari''

Ingrediente pentru prăjitură

100 gr făină

4 banane coapte bine

50 gr cacao de calitate

5 gr praf de copt

100 gr unt moale

175 gr zahăr

2 ouă mari (1 ou mare cu coajă = 70 g)

80 ml lapte

80 ml iaurt natural

1 vârf cuțit sare


Ingrediente pentru caramel

150 gr zahăr

Preparare si gatire


Pregatire
00:30

Gatire
01:00

Timp total
01:30

Portii
10

Grad dificultate

Mod de preparare

1. Punem zahărul într-o tigaie antiaderentă sau chiar în vasul de coacere, pe foc, și îl lăsăm să se topească până se transformă în zahăr caramel.Aveți grijă la manipulare, este extrem de fierbinte!

2. În momentul în care zahărul este complet topit și are culoarea frumoasă, un caramel blond, îl turnăm în formă, într-un strat uniform (asta, dacă ați caramelizat zahărul în tigaie) – nu îl lăsăm să se răcească pentru că se întărește.

3. Repede, repede, așezăm feliile de banană, într-un singur strat, peste caramel. Acum se poate răci – de altfel, lăsăm vasul pe masă cât timp trecem la prepararea blatului de ciocolată.

4. Așa că punem untul moale și zahărul într-un vas încăpător al mixerului – eu am unul profesional, cu bolul de 3,5 l, destul de încăpător. Omogenizăm bine, bine, la treaptă mare, circa 3-4 minute. Adăugăm ouăle, unul câte unul – atenție să fie perfect încorporate în cremă! Amestecăm făina cu praful de copt, cacaua și sarea și le cernem printr-o sită deasă.

5. Adăugăm în crema de unt faina cu praful de copt, laptele și iaurtul. Mai mixăm încă 5 minute până când totul este o masă compactă, fără aglomerări, sau cocoloașe, cum zice mama, turnăm apoi compoziția peste banane și o nivelăm cu grijă. În cuptorul preîncălzit la 170 °C vom coace prăjitura pentru circa 30-35 de minute.

6. Introducem o scobitoare în centrul prăjiturii și dacă nu se prinde nimic de ea înseamnă că prăjitura este coaptă; dacă nu, o mai coacem încă 5 minute.

6. După coacere, o lăsăm să se răcească circa 10-15 minute. Probabil că nu mai aveți răbdare, dar eu zic să o lăsați să se răcească mai bine, nu de alta, dar merge așa de bine rece...

Mai multe retete gasesti aici.

Scris de: Agricola,

20 Iunie, 2022

Tags

Fii la curent cu noutățile Agricola

Alte Rețete asociate cu Tort cu banane

x