Agricola dezvoltă în premieră est-europeană proiectul AquaSPICE

Imagine presa: Agricola dezvoltă în premieră est-europeană proiectul AquaSPICE

 

Creșterea cererii globale pentru apă generate de evoluția industrială, împreună cu schimbările climatice, exercită o presiune tot mai mare asupra resurselor de apă dulce. Industria, fiind un consumator semnificativ de apă, are o responsabilitate majoră în gestionarea eficientă a acestei resurse vitale, iar refolosirea apei în procesele industriale devine astfel o componentă esențială a unui model durabil de dezvoltare.

Un mic grup de cercetatori din cadrul companiei Agricola Internațional SA din Bacău a inițiat și dezvoltat, în cadrul unui proiect cu finanțare internațională, o metodologie de filtrare și refolosire a apei uzate obținută în procesul de prelucrare a cărnii de pasăre din abator, transformând-o în apă reutilizabilă.

Proiectul AquaSPICE, condus de Universitatea Tehnică din Aachen, Germania, a început în anul 2020 și a permis cooperarea echipei Agricola Internațional SA cu echipe multidisciplinare din Olanda, Spania, Grecia, Italia și România.

“Refolosirea apei rezultate din industria alimentară nu numai că reduce presiunea asupra resurselor de apă în general, dar crește și eficiența proceselor industriale în cadrul firmei noastre. Prin implementarea practicilor de management modern al apei, companiile pot reduce în viitor costurile legate de achiziția, tratarea și eliminarea apei, consolidând astfel stabilitatea financiară și competitivitatea în sectorul nostru, pe termen lung”, a declarat Grigore Horoi, președintele Grupului de firme Agricola.

Toți partenerii din cadrul proiectului AquaSPICE au avut de întâmpinat greutăți din cauza tehnologiilor inovatoare și mai ales perioadei de pandemie, care au încetinit procesul de proiectare a sistemelor pilot. Unul dintre aceste sisteme pilot a fost utilizat, chiar în aceste zile ale lunii decembrie, de abatorul de păsări la Agricola Internațional pentru refiltrarea apei uzate, cu rezultate foarte bune.

Lucrul în echipă cu partenerii internaționali a permis echipei de experți din Bacău introducerea noilor tehnologii de tratare a apei uzate rezultate din industria alimentară pentru prima dată în Centrul și Estul Europei, tehnologii ce permit altor industrii (chimică, petrol și gaze, etc.) să recicleze și să refolosească apele uzate în procesele lor. Sisteme avansate de purificare, precum și automatizarea și folosirea unor senzori de ultimă generație asigură că apa astfel refolosită îndeplinește standardele de calitate necesare refolosirii.

Apa astfel reciclată va fi utilizată exclusiv la spălarea curților, udatul vegetației din jurul sediului, etc., cu impact evident în economia de apă.

“Aceste inovații tehnologice, aplicate cu succes pentru prima dată la Agricola Internațional, dovedesc că refolosirea apei rezultate din industrie nu este doar o opțiune sustenabilă, ci și o investiție în eficiență și responsabilitate socială în comunitatea băcăuană” – a declarant Nicoleta Frunză – specialist în probleme de Mediu, membru echipei de implementare a proiectului AquaSPICE în Bacău.

Refolosirea apei rezultate din industrie nu este doar o alegere responsabilă, ci și un pas hotărâtor în direcția unui viitor mai sustenabil. Acest lucru se întâmplă pentru prima data in Bacău cu rezultate optimiste. Prin implementarea acestor practici inovatoare la nivel de proiecte pilot, industria, în colaborare cu alți parteneri locali, poate deveni un lider în lupta împotriva schimbărilor climatice și poate asigura păstrarea resurselor de apă dulce pentru generațiile viitoare.

Fii la curent cu noutățile Agricola

x